Pages

RAYA OHH RAYA ...

hmm .. raya raya raya .. kenapa raya tahun ni xbest sgt ek ?
bosan sgt .. langsung xrase mcm raya .. sungguh10 !
da lar xde spe blek .. bwu rye kdue n ketige nk blek ..
sepupu2 pown xblek .. singgah je ??????? adoiiii .. sedihhhhhh r ........
kat kmpung ni sana sini aq dgr bunyi mercun .. tp umah aq ?? diselimuti kesunyiaan .. mmm
apa makna raya tahun ni bagi aq ek .. xada makna langsung !!
k r .. malas aq nak cite panjang2 ..
bye3

Happy Birthday To Me !

Assalammualaikum .. waa ,, agak lame gak aq xpost pape kat blog aq ni !
Alhamdulillah .. hari ini aq masih lagi diberi peluang oleh Allah untuk mengecapi usia 16 tahun !
Sedar xsedar ,, umur aq dah pown semakin meningkat ..
Makin tua dah aq ni .. agagaga ..
Tahun ni dah kali ke-3 rasanye aq menyambut befday di bulan ramadhan .. alhamdulillah !
Tahun ni juga befday aq jatuh pd hari yg penuh rahmat ni iaitu hari jumaat ..
Aq ade dpt present drpd afrina gn suhana ..
Afrina bagi aq CD yg diterbangkan khas dari sabah .. CD kumpulan THE ARIEZ !! haha .. thanks fina ,syg ko !
Suhana pula bagi aq frame yg diisi sekeping gambar .. gambar tu dipenuhi dgn pic aq .. su n ayu .. hmm .. btw thanks gak su ..
Di hari lahir aq ni ,, layan lar lagu happy birthday by chipmunks ni ..




HAPPY BIRTHDAY TO ME !
HAPPY BIRTHDAY TO ME !
HAPPY BIRTHDAY TO SYAHIRA AINA SUPAAT !
HAPPY BEFDAY TO ME !
(^-^)



   

BALIK KAMPUNG DI HARI RAYA

Bila cerita pasal raya ,, mesti bangkit pasal balik kampung kan ..
Hmm .. aq ni xada kampung pown .. memang r sekarang ni aq menetap di salah sebuah kampung di Muar tapi berbeza dgn suasana n feel balik kampung time raya ..
Kalau dulu sebelum arwah Wan aq meninggal ,, aq memang ada kampung ..
Nama kampung tu Kampung Chemomoi yg terletak di Bentong Pahang ..
Wan ni arwah nenek aq yang sebelah arwah ayah aq ..
Lepas beliau meninggal ,, kami semua berpindah ke Muar ni ..
Muar ni pulak kampung arwah nenek aq yang sebelah ibu aq ..
Start umur aq 6 tahun aq stay kat Muar ni .. sekarang aq da pown 16 tahun ..
Dah 10 tahun gak arwah ayah aq pergi meninggalkan aq sekeluarga ..
Aishh ! sedih pulak .. huhuhu
Pape pown .. aq doakan roh arwah2 nenek ,, atok n ayah aq tenang di sana .. amin ..

dah ! dah ! dah ! xmoo sedih2 gini .. hihihi ..
kita yang hidup ni perlulah sentiasa mendoakan yang telah pergi ..




RAMADHAN OHH RAMADHAN

Assalammualaikum ......
Waa .. sedar xsedar da 13 hari kita menjalani ibadah puasa kan .. huhu ..
N sedar xsedar gak kita akan menyambut aidilfitri yg bakal tiba 16 hari lagi .. xsabarnye !
Sebut pasal raya ni ,, korang dah wat baju raya belum ??
Apalah agaknya warna baju korang untuk raya tahun ni ??
Ada ikut tema ke x dalam family korang ??
Family aq jarang r ikut tema2 ni ..
Tapi rasanye along n abg akis aq jela yg ada tema sbb dieowg ni da berkeluarga sndiri .. hehe
Aq nak 'interframe' lagi r untuk ikut tema dieowg ni ..
Mcm tahun lepas aq sama wrne bju raya gn family along aku .. tu pown xdirancang .. tibe2 ley sama !
Hmm .. aq ckp2 ni mcm aq dpt je nk beli bju ikut wrne dieowg .. ntah2 ibu xkasik .. cisshh ! hihihi

Hah ! Kebetulan dah cite pasal raya ,, ni aq nak senaraikan sikit kuih org melayu yg pelik2 .. haha ..


Kuih paling gangster= Lompat Tikam
Kuih paling sexy= Puteri Mandi
Kuih paling keji= Taik Itik
Kuih bajet cute= Cek Mek Molek
Kuih untuk awet muda= Seri Muka
Kuih paling alim= Kuih Ketayap
Kuih penyakit lelaki kronik= Batang Buruk
Kuih suka pukul= Kuih Lompang
Kuih dalam zoo= Badak Berendam

Kuih paling tenteram= Kuih Makmur
Kuih tempat tinggal binatang= Kuih Sarang Semut


Haha .. mcm2 betul nama ek .. btw thanks cikgu kamarul azhar sebab bangkitkan pasal kuih2 ni kt fb .. 
law x ,, xdpt r ilham untuk saya tulis kt blog ni .. 


PEACE !!

AKU AKAN MENGANTUK TIME BELAJAR SEBELUM WAKTU REHAT

Sejak-sejak ni aku mengantuk sangat dalam kelas .. lebih-lebih lagi sekarang ni tgh bulan puasa kan .. adoii ..! susah betul aku nak concentrate .. terkebil-kebil aku menahan mata ni .. asyik kena tegur dgn cikgu adnan .. teguran tu da lar berunsurkan jenaka .. terkena je aku ni ..huh ! nasib-nasib ..




so, aku de sikit tips untuk menghilangkan ngantuk dalam kelas :


1.sediakan sebaldi air, untuk buat basuh muka kalau mengantuk..

2.angkat tangan, kemudian suruh cikgu ulang apa yang dia ajar..ulang langkah ini untuk beberapa kali sehingga anda dapat pelempang dari cikgu.

3.main miskol-miskol dalam kelas..kalau ada nombor telefon cikgu boleh jugak miskol cikgu..pastikan cikgu tak save nombor telefon anda.

4.set dengan kawan,kalau siapa tidur dia kena pelempang..insyaAllah, kalau anda rasa pipi anda tebal dan kuat,anda boleh tidur.

5.keluar pergi ambil angin kat luar,10 minit sebelum kelas habis baru masuk ..

6.main conteng-conteng atas meja...kalau meja kayu, elok buat seni ukir..kalau ada kekasih buat lah "i love u si polan"

7.kalau ada handphone canggih-canggih online lah facebook..kemudian update status "saya sedang online dalam kelas"..tapi pastikan korang tak berkawan dengan cikgu kat facebook.

8.sekejap tengah fikir..

9.bayangkan kalau cikgu lelaki yang mengajar sebagai REMY ISHAK ..pasti anda akan tersenyum sorang-sorang bagi yang perempuan 

10.bagi lelaki sila lah bayang LISA SURIHANI sedang bercakap kat depan .. or DIANA DANIEL ..

11.kalau dah mengantuk sangat korang tidur jelah..hahaha

cukuplah tu..aku rasa macam dah banyak sangat aku mengarut ..so kalau korang nak betul-betul hilangkan rasa mengantuk dalam kelas..bacalah doa kepada yang beragama islam..daripada apa yang aku cari dekat internet aku jumpa artikel yang menyatakan ayat yang boleh dibaca untuk hilangkan rasa mengantuk iaitu sepotong ayat daripada ayat Qursi




“LA TAK KHUDZUHU SINATUW WALA NAUM…”
(maknanya: [DIA - ALLAH] TIDAK MENGANTUK DAN TIDAK TIDUR”)

bagi non-muslim dan yang muslim juga alternatif lain mungkin korang boleh makan gula-gula ke..minum air masak banyak-banyak..tak pun bawak bekal air nescafe ke kopi ke..kasi kaw-kaw holiao ..baru cerah bijik mata..hehehe

* sebenarnya tips2 ni aku copy dari kwn blog aku .. huhuhu .. kantoi !

AKU DAH DELETE SEGALA POST !

hmm .. lama betul aku tak post pape kat blog ni .. rasanya dah berbulan2 ..
entah lar .. busy semacam ! tambah lagi dgn macam2 problem yg melanda sekarang ni ..
sedihnye bile ada konflik dgn kwn2 kan .. lebih2 lagi dgn besfrens sendiri ..
aku yg naik pening nak pikir lame2 .. luaran macam happy tapi dalam hati ?? ALLAH je yg tahu ..
macam mana nak atasi semua ni ?? serabut betul lah !
diluah mati emak , ditelan mati bapak ! 
kawan ! kawan ! kawan ! mana lah nak cari kawan sejati ??
yg sanggup bersama time susah and senang ??
time suka and duka ??
kepada korang semua ,, jaga and sayangi lah kawan korang dgn sebaik2nya ..


::: untuk pengetahuan korang ,, aku dah delete segala post aku kat blog ni .. cume 1 je yg aku x delete .. tu yg sikit je ni ..

5 KANAK-KANAK TERPINTAR DI DUNIA


                                                                                                                                                           
                  

1. Cleopatra Staratan

Penyanyi kanak-kanak berusia 3 tahun dengan gaji 1000 USD per lagu. Lahir pada 2002 di Chinsau. Beliau telah mencatat sejarah menjadi penyanyi populardengan albumnya 'V'resta de Trei Ani' pada tahum 2005 dan telah mencatat rekod sebagai artis cilik tampil di atas pentas degan ribuan peminatnya. Beliau mendapat penghargaan dari MTV Award sebagai artis muda paling hits




                                

2. Aelita Andre

Pelukis di usia 3 tahun. anak kelahiran Australia ini ketika baru berumur 2 tahun sudah menunjukkan bakatnya sebagai genius. dia memiliki sebuah gedung pertunjukan untuk karya-karya abstraknya. pada mulanya Mark Jamieson, direktor dari Brunswick Street galeery di Melbourneis Filzroy tertarik melihat sebuah gambar lukisan dari aelita Andre dan dia meninginkan Aelita bergabung dalam kumpulanya kerana bakat lukisannya itu. ketika undangan telah dibuat ketika itu Mark tahu yang Aelita adalah kanak-kanak yang baru berumur 22 bulan. namun ia tetap meneruskan pertunjukkanya itu.



                         

3. Elaina Smith

Seorang Deejay radio termuda. Berumur 7 tahun mebeliau telah menjadi Deejay Radio kepada pendengar lebih tua dari umurnya. Elaina banyak berkongsi dan memberi tips mengenai percintaan kepada pendengar-pendengarnya.


                               

4. Adi Putra

Seorang rakyat Malaysia yang lahir pada tahun 1999 merupakan seorang yang genius dalam Matematik. Beliau dilahirkah di Bagan Serai , Perak. Beliau juga pernah mengikuti pengajian program A-Lavel di Kolej Matrikulasi UIAM.
                               
DAN YANG TERBARU :

                                         

5. Ainan Celeste Cawley

Di Malaysia kita boleh berbangga kerana memiliki si genius Adi Putra yang pintar dalam matematik, kini seorang lagi kanak-kanak pintar dan paling genius dalam kimia, Ainan Celeste Cawley di katakan belajar di Malaysia.

Gelaran kanak-kanak paling genius di dunia diberikan kepada Ainan ketika kejayaannya dimuatkan dalam siri dokumentari di United Kingdom iaitu “The World’s Cleverest Child and Me".

Mengenai Ainan:-

  • Nama penuhnya : Ainan Celeste Cawley.
  • Anak sulong kepada pasangan Valentine Cawley dan Syahidah Osman Cawley.
  • Ibunya adalah warganegara Malaysia dan bapanya asal dari Ireland
  • Ainan mula merangkak pada usia 4 bulan, berjalan ketika 6 bulan dan berlari ketika 8 bulan.
  • Pada umur 6 tahun, Ainan mula menunjukkan minat membaca buku kimia.
  • Syahidah dan suaminya, Cawley mengajar Ainan mata pelajaran fizik secara tidak formal di rumah.
Kejayaan dan pencapaian peribadi Ainan Celeste Cawley setakat ini:-
  • Ainan menduduki ujian kimia peringkat O-Level ketika usianya tujuh tahun dan lulus ujian tersebut dan merupakan manusia termuda di dunia mencapai pencapaian itu.
  • Kejayaan Ainan dicatatkan dalam Singapore Book of Records
  • Kanak-kanak pintar kimia pertama di dunia yang mendaftar masuk ke sebuah universiti.
 BESTNYE KALAU AKU PUN DIANUGERAHKAN NIKMAT BEGINI ... HUHU .. (^_^)